Podczas procesu produkcji żywności bardzo ważny jest jej ostatni etap, czyli pakowanie produktu. Obecnie bardzo często do pakowania stosuje się różnego rodzaju, wytrzymałe folię. Zapewniają one pełna ochronę pakowanej żywności, w tym przed zepsuciem, jak również uszkodzeniami w czasie transportu.

Co to jest folia flowpack?

trwałe folie flowpackProdukcja żywności każdego typu, a zwłaszcza produktów mięsnych, składa się kilku ważnych etapów. Etapem ostatnim, ale niezmiernie ważne, jest zapakowanie produktu spożywczego. Obecnie w tym celu wykorzystuje się różnego rodzaju folie, takie jak trwałe folie flowpack. Jest to spowodowane kilkoma cechami opakowań foliowych. Przede wszystkim, dzięki temu, że takie opakowania są stworzone z kilku warstw opakowanie nie ma styczności z przechowywanym w nim produktem. Minimalizuje to ryzyko przedostawania się do produktu spożywczego cząsteczek mikro plastiku. Kolejna zaleta opakowań foliowych, w tym folii flowpack jest fakt, że można ich używań do pakowania maszynowego, na urządzeniu nazywanym tak jak ten rodzaj folii – flowpack. Sposób pakowania na tej maszynie jest bardzo prosty i szybki, co przekłada się na szybsze zrealizowanie wyznaczonych terminów produkcyjnych. Folia flowpack jest zgrzewana w jednym końcu, tak, aby tworzyła pewnego rodzaju kieszeń. W nią są wkładane dane produkty spożywcze, mogą to być zarówno pojedyncze produkty, jak również większa ich ilość na przykład cukierki. Następnie następuje zgrzewanie folii flowpack po drugiej jej stronie, dzięki czemu całość tworzy niezwykle solidne i szczelne opakowanie. Folie flowpack mogą być wykorzystywane w stosunku do wielu różnych produktów ale dzięki temu, że pod powierzchnią zgrzanej folii flowpack powstaje zjawisko próżni, może ona pełnić bardzo dobrą funkcje ochronną przed psuciem się żywności, szczególnie takiej jak wędliny. Umożliwia to ograniczenie stosowania konserwantów podczas produkcji żywności, przez co jest ona bardziej ekologiczna, oraz nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Dzięki różnego rodzaju foliom do pakowania żywności, możliwe jest szybsze i bezpieczniejsze pakowanie produktów spożywczych. Dodatkowo, taka żywność w naturalny sposób ma przedłużony termin przydatności do spożycia, przez co nie trzeba stosować do jej produkcji konserwantów.