Na rynku istnieje wiele programów umożliwiających obsługę restauracji oraz punktów gastronomicznych.Ich zadaniem jest przede wszystkim usprawnienie funkcjonowania i obsługi klientów, a także kontrolowania pracy poszczególnych pracowników. Umożliwiają sprawne zarządzanie obsługą, a także kontrolowanie bieżących i minionych zdarzeń. Wszystkie systemy zazwyczaj są skonfigurowane z urządzeniami na terenie restauracji, takim jak drukarki fiskalne i terminale. 

System Soga w gastronomii

dobre oprogramowanie sogaSkonfigurowane są również z monitorami bezdotykowymi oraz drukarkami na kuchni i umożliwiają szybki przepływ informacji pomiędzy obsługa a kuchniąProgramy charakteryzują się szerokim zakresem funkcji usprawniających obsługę bez względu na wielkość lokalu. Jednym z najbardziej popularnych jest dobre oprogramowanie Soga, stosowane zarówno w restauracjach, pubach, jak i barach. Jego profesjonalizm połączony jest z niezwykłą prostotą i intuicyjnym działaniem. Jednocześnie usprawnia funkcjonowanie restauracji i baru. Może być stosowane bez względu na wielkość lokalu gastronomicznego i obejmuje szeroki zakres funkcji. Poza podstawowymi funkcjami, jak obsługa zamówień i zarządzanie rachunkami, zapewnia również monitorowanie sprzedaży oraz rozliczanie kelnerów i barmanów. Czytelna i klarowna struktura programu jest niezwykle intuicyjna w obsłudze, a nowoczesny interface możliwy do opanowania w niezwykle krótkim czasie. System może być dostosowany do indywidualnych zapotrzebowań lokalu gastronomicznego, a jego celem jest maksymalne usprawnienie i ułatwienie pracy. Istnieje możliwość indywidualnego skonfigurowania. System obsługuje wszelkie urządzenia gastronomiczne stosowane przy obsłudze klientów, a także będące na wyposażeniu kuchni. Umożliwia raportowanie, otwieranie jednocześnie kilku rachunków, a także jednoczesną obsługę restauracji oraz magazynu. Ceny systemów uzależnione są od parametrów oraz ilości modułów.Pełna wersja obejmuje szerokie spektrum działania umożliwiające wykonywanie wielu czynności na raz podczas pracy kelnerów, barmanów i kucharzy.

Umożliwia również kontrolę zdarzeń i zamówień w bieżącym czasie. Może być skonfigurowany z programami hotelowymi. Obsługiwany jest w języku polskim i angielskim, umożliwia wystawianie rachunków, faktur zarówno w złotówkach jak i w euro. Umożliwia także kontrolę dostępu poszczególnych użytkowników do określonych urządzeń i modułów. Jest łatwy i prosty w obsłudze oraz daje szerokie spektrum możliwości podczas obsługi klientów. System jest niezwykle przejrzysty, można go konfigurować w dowolny sposób, a jego używanie w pełni usprawnia funkcjonowanie wielu placówek gastronomicznych.